Значението на съвременната диагностика


Представяме на вашето внимание казус, който потвърждава значението на съвременната диагностика и същевременно нейната безпомощност, когато тя не е извършена своевременно.

Касае се за жена на 25 години, нераждала, с прекъсната по медицински показания бременност (преди 2 години), поради установен missed abortion. Снимковият материал, който ви представяме, демонстрира промените в кухината на матката, които са в резултат на неправилното евакуиране на остатъците от бременността.

Макар и прецизна, диагнозата, която поставихме, до голяма степен в подобни случаи се оказва безполезна. Причините за това са необратимите промени, които не могат да бъдат коригирани без нарушаване на целостта на маточната кухина. Всичко това осигурява на този пациент тенденция към висок процент на ранни спонтанни аборти или вторичен стерилитет.В такива случаи шансът за забременяване и нормално доносване на бременността е минимален.

Как можеше всичко това да бъде предотвратено?

Когато акушер-гинекологът, след извършване на такава рутинна манипулация (прекъсване на бременност по медицински показания), направи в същия ден или след няколко дни консулт със свой колега, притежаващ необходимата квалификация и апаратура за извършване на прецизна диагностика, който да даде прогноза за възстановяването на пациента.

При нежелани остатъци в кухината на матката с последващото им своевременно отстраняване, организмът няма време да направи такива промени (водещи до подобни усложнения).