Книга на бъдещата майка


ПРЕНАТАЛНО ПРОГРАМИРАНЕ

Как да повлияем на физическото и психическо здраве на нашето бъдещо бебе

   Във време на бременността си, жената е крайно впечатлителна, поради което всичко се отразява върху детето!
П.Дънов

  • Традиционният подход към връзката между родителите и тяхното бъдещо дете представя детето като плод, който е пасивен получател на жизнените биологични ресурси на майката.
  • В съвременното общество, пренаталната психология и педагогика, определят тази връзка в съвсем различна перспектива: още в утробата детето може да се разглежда като активен член на семейството.
  • Между родителите и техните деца в утробата съществува взаимна връзка на физиологично(хормонално),психологично и духовно ниво.
  • По време на своето вътреутробно развитие, детето може да вижда, чува, преживява и даже да се обучава на елементарно ниво.

Връзката между живота преди и след раждането е потвърдена от множество проучвания, които насочват вниманието ни към пренаталните условия на живот като определящи за качеството на живот на индивида след раждането му. Това, така наречено, пренатално програмиране на физическо и психическо здраве, интелигентност и поведенчески реакции, е прието в медицината, и в частност в невропсихологията. Чрез него се изразява убеждението, че пренаталната среда, индивидуална за всяко дете в утробата, оказва своето влияние върху формирането на анатомичните и функционални характеристики на специфични органи и тези характеристики, не само влияят на по-нататъшното развитие на възрастния човек, но също така се предават на следващите поколения!

Знае се, че човешкото тяло е свръхадаптивно. Как ще се развие организма зависи не само от генетичната информация, но и от околната среда. Гените предоставят описанието, по което се формира организма, но дали нещо ще се включи или изключи от програмата, зависи и от сигналите, получени отвън. Информацията, която прониква в утробата дава нивото на развитие на околната среда. Съобразно тази информация плодът вътре изгражда себе си. Дали някои генетично предавани болести ще се развият, зависи и от пренаталната среда. Знае се, че когато организмът е подложен на стрес, например, той може да активира промяна в ДНК и да създаде нови гени в усилието си да отговори на външното предизвикателство.

Периода от мига на зачеването е изключително важен за формиране на бъдещия характер на детето!

Идеята за осъществяване на жива и осмислена връзка с детето още по време на бременността на майката съществува отдавна. Съвременните научни медицински и психологически изследвания, свидетелстват за това, че мислите и емоциите, които майката изпитва по време на своята бременност, оказват непосредствено влияние върху развитието на нейното дете, а също и на неговото самосъзнание. Известният френски акушергинеколог Мишел Оден посочва, че за съвременните родители е необходимо подобре да разберат и почувстват новите знания за това, което става в майката по време на бременността ѝ, какво чувства детето по време на раждането и по време на кърменето. И че всичко това има огромно значение за бъдещия човек.

В книгата си „От Ембрион до Младенец“, Пионтели се позовава на случаи, свидетелствуващи за съзнателността на плода. Той описва случай с двойка близнаци на четири месеца, които твърде добре се възприемали един друг и се намирали в доминантно – подчинена взаимовръзка. Единият от близнаците бил доминантен, буен и агресивен, а другият пасивен и отстъпчив. Всеки път, когато доминиращият близнак започвал да бута и блъска другия, той се свивал, отдръпвал се и притискал главичката си в плацентата, криейки се. В живота си близнаците запазили същите отношения. Всеки път, когато се карали за нещо, отстъпчивият близнак бягал в стаята си и се криел под възглавницата. Той дори си носил възглавницата и я използвал като защитен екран всеки път, когато доминиращият близнак ставал агресивен. Според маса подобни изследвания, например описаните в книгата на Дейвид Чембърлейн „Децата Помнят Раждането“, става очевидно, че детето в утробата е осъзнаващ субект и че поведението, което бива сформирано в утробата, вероятно ще бъде пренесено в целия живот на индивида.

На проведения през 1995 година в Сан Франциско конгрес на APPPAH (Асоциация по Пренатална и Перинатална Психология и Здраве), Дейвид Чембърлейн разказва случай, който демонстрира наличието на съзнание у плода. Със сонда с прикрепена към нея камера била взета околоплодна течност за проба. Видеозаписът показал, че когато сондата била въведена в утробата, детето се обърнало към нея и я отблъснало с ръчички. Лекарите си помислили, че се е получило някакво изкривяване в образа и повторили въвеждането на сондата. Детето отново я отблъснало. Майката също усещала движението на детето. Такива директни експерименти показват, че детето съзнателно възприема ставащото около него, особено това, което лично го засяга. А го засяга всяко настроение и мисъл на майката, в следствие на външни или вътрешни стимули. По биохимичен път те пряко се предават в кръвотока на детето.

Пренаталните събития се помнят

Ембрионът има съзнание за това дали бременността е желана или не. Дълго време учените не бяха наясно как е възможно пренаталните събития да се помнят, ако нервната система още не е достатъчно развита, не е миелинизирана и оформена. Разказите на хора, подложени на регресивна хипноза обаче говорят, че спомени има дори от момента на зачеването, а толкова повече от самата бременност. През 1970г. австралийският лекар Грейхъм Фарънт започнал да изследва пренаталната памет, записвана според него на клетъчно ниво. Той бил поразен от факта, че пренаталните спомени, до които достигнал, били не на тъканно или скелетно – мускулно ниво, а именно на клетъчно.

Ето и някои полезни идеи, които ще ви помогнат да научите детето си на хормоните на радостта и любовта!

Заобиколете се с позитивни хора и избягвайте негативните!

Избягвайте по възможност негативните преживявания, научете се да се справяте със стреса и да трансформирате негативните чувства в позитивни. Бъдете особено бдителни за вътрешния си диалог, осъзнавайте до какви мисли и чувства ви води той и ако трябва – променете го. Стресът, който жените изпитват в периода на бременността може да има решаващо значение както за бъдещата майка, така и за нейното неродено още дете.

Посетете галерия, музей, катедрала!

Визуализацията на красота и изящество активира емоции и чувства като щастие, хармония, любов!

Разхождайте се често сред природата!

Плодът е следствие на психичните преживявания на родителите си. Франк Лейк достигнал до извода, че преживяванията на майката се предават на плода чрез пъпната връв. Психо – физическият опит на майката по време на бременността – всички нейни мисловни, емоционални и органични състояния се предават по биохимичен път на нероденото дете. Емоциите, мислите и поведението на майката директно програмират бъдещето на нероденото дете. Изследванията показват, че всичко, което преживява майката, също така се преживява и от детето.

Правете визуализации и медитации!

Представяйте си какъв ще е живота ви с новия член в семейството! Изпращайте на бебето си мислено любов и светлина!

Подбирайте музиката, която слушате!

Учените са открили, че неродените мъници реагират по различен начин на музиката, която чуват. Предпочитат творбите на Моцарт и Вивалди, народна музика, както и детски песни. Със сигурност не реагират положително на ниските басови звуци. Музикалното възпитание е един от най-популярните методи за пренатално възпитание на детето. Този метод се състои в слушане на определена музика от бременната жена. Така, възпитанието на бебето преди раждането започва с прослушване на музикални произведения, които помагат да активират в него различни психични и физиологични процеси, необходими за правилното му развитие.

Четете книги с позитивни истории и подбирайте филмите, които гледате!

Днес, бъдещите родители, майки и бащи се сблъскват с огромно количество стресови ситуации, от ежедневните рутинни дейности до постоянните напомняния на средствата за масова информация за усилващите се сложни глобални конфликти, заплашващи самото съществуване на планетата. Безусловно, такъв род информация е съвсем нежелателна за нероденото дете. Струва ли си тогава, толкова ревностно да се следи неекологичната за бъдещото дете, информация за катастрофи, бедствия и ескалации.

Вземете освежаваща вана с любимите си аромати!

Научни изследвания доказват благоприятното въздействие на индиферентните вани (близки до телесната температура 34-37°C) върху организма на бременната жена. Механизмът на благотворното действие на водата се състои в релаксация на както скелетната, така и на гладката мускулатура. Ваните с близка до телесната температура са много подходящи преди раждането, когато започват първите контракции, тъй като намаляват болковата симптоматика. Ароматерапията е с доказан ползотворен ефект върху духа и тялото. По време на бременността терапиите с етерични масла са способни да прогонят стреса и напрежението, да успокоят бушуващите хормони или да намалят болките в гърба и кръста. В някои страни вече се прилага и ароматерапия по време на самото раждане.

Отидете на масаж!

Масажът по време на бременност редуцира стреса и осигурява релаксация, както на физическото, така и на психическото състояние на жената!

  • Масажът подобрява кръвообращението и притока на лимфна течност, като по този начин помага за добрата циркулация на телесните флуиди и за избягване на неприятните отоци.
  • Масажът помага при ишиас. Голяма част от бременните жени страдат от болки по продължение на седалищния нерв в областта на седалището и горната част на бедрата. Състоянието може да се подобри с прилагането на подходяща техника за масажиране
  • Масажът спомага за предотвратяване на мускулните крампи и спазми.
  • Един от допълнителните ефекти на масажа е произвеждането на ендорфини от мозъка, хормоните на щастието.

Посещавайте специализирани спортни занимания за бременни

Много важно е бременната да е физически активна през този период – гимнастика за бременни, плуване, йога, по-дълги разходки на чист въздух. Добре е тези дейности да започнат още от началото на бременността, защото така ще се намали дискомфортът впоследствие. Ако вече има силни болки в кръста, освен гимнастика, препоръчваме на бременните да си купят колан за бременни, за да се намали натоварването и да не се получат последващи усложнения. За стъпалата е добре да се използват ортопедични стелки през последните седмици.
За коригиране на отоците на краката е желателно да се подсигурят еластични чорапи за бременни, както и всяка вечер краката да релаксират като са в позиция, по-висока от таза /повдигнати на стол или табуретка, или на възглавничка/.

Правете дихателни упражнения!

Те успокояват ума и тялото!
Дихателната гимнастика е единственото физическо натоварване, което няма абсолютно никакви противопоказания по време на бременността. Дихателните упражнения увеличават нивата на ендорфините и доставят така необходимия кислород към матката и към бебето. Чрез дихателните упражнения бременната жена подготвя организма си за натоварването, което започва след средата на бременността, както и за самото раждане.
Някои от видове дихателни упражнения са:

  • задържане на дъха – упражнението има обезболяващ ефект, препоръчва се при безсъние и нервно напрежение.
  • коремно-диафрагмено дишане – има успокояващ ефект.

Техниките за дишане дават по-голямо усещане за контрол. Използването им може да увеличи ефективността на контракциите и да ускори раждането.

Забавете темпото!

Бременността е време на покой и внимание към себе си. Неслучайно хормоните по време на бременността правят бъдещите майки по-разсеяни! Взаимоотношенията на майката с нероденото й дете са особено силни. Няма друго такова време в живота, при което двама души да са така дълбоко свързани и да споделят всеки един миг от своя емоционален свят. Всички емоции, които преминават през майката се предават през плацентата от молекулите – посредници и директно влияят върху изграждането на мозъчните клетки и емоционалния характер на детето през целия му живот. Чрез нервните връзки, които се формират у нероденото, чрез хормоните и ендорфините, химическите носители на емоциите, детето се учи на чувства и формира определена нагласа към живота. Стимулите от външната среда са тези, които дават материала на първата опитност и реакцията идва според научения урок. Една майка, която преодолява трудностите с оптимизъм и една майка, обезпокоявана от страхове и притеснения, ще научи детето си на съвършено различни реакции. Така две деца с различна пренатална опитност на един и същ стимул ще покажат различни реакции – едното с любопитство и смелост, другото с плач, разтърсващ нервната система.

Не използвайте вредни субстанции!

Нероденото дете е уязвимо в много отношения, което често не се осъзнава или се недооценява. Повечето хора погрешно предполагат, че плодът няма никакво съзнание и рядко гледат на него като на човешко същество. Теоретичните и практически изследвания в последните 50 години са доказали, че пренаталният опит се съхранява в паметта и се отразява на целия последващ съзнателен живот.
Когато майката пие, пуши, води нездравословен начин на живот, това състояние, преминавайки през кръвтта и плацентата към бебето, създава неблагоприятни усещания в него,като липса на кислород. По този начин на подсъзнателно ниво се формира убеждението, че светът не е добро място и животът е борба.

Галете корема си!

По този начин спомагате за релаксация на маточната мускулатура. Бебето има усещане за допир и чрез галенето вие му показвате, че е желано!

Общувайте с вашето бебе!

Общуването с детето е изключително важно, тъй като то разбира вашите послания.
Бебето има слухова, зрителна, обонятелна, вкусова и осезателна памет, точно като нас – възрастните.
Ако майките и татковците разговарят редовно с плода, то почти веднага след раждането мъниците дават сигнали, че разпознават гласа на мама и татко.

Осигурете позитивна двойно – емоционална връзка с вашето бебе!

Посещавайте висококвалифициран акушер-гинеколог за диагностика на вашата бременност!
Осигуряването на позитивна двойно-емоционална връзка между мама и бебе, без излишни тревоги и притеснения, може да бъде постигнато, едва когато сте спокойна, че бебето е здраво и неговото развитие протича нормално. Това може да се постигне като посетите специализирани практики за висококвалифицирана диагностика на бременността и нейните отклонения, каквато е нашата.
Посещавайки ни, ние ще спечелим вашето доверие, което е изградено на базата на нашите знания и умения. Ще ви покажем анатомията на вашето бебче и вие ще си тръгнете със спокойствието и уверенността, че бебето е здраво и бременността се развива добре. Заедно с тати, баба, и други членове на семейството, вие отивате на гости на вашето бебе, където създавате връзка с него още преди да се е появило на бял свят, знаете, че се чувства добре „там вътре“ и с удоволствие го очаквате и му се радвате!
Това, ние наричаме, осмисляне на бременността и е препоръчително да започне от възможно най-ранните срокове от развитието ѝ.

Преди да се роди детето общува с родителите си по различни начини и реагира на тяхната стимулация (акустична, тактилна, опорно-двигателната, емоционална, химио- и термостимулация). Чрез биохимичните реакции на майчиното тяло, реагиращо по определен начин на външния свят, плодът се „научава“ да изпитва определени чувства и да изживява различни състояния. Така в гените се кодира основата на бъдещата личност. Майката се явява посредникът между външния по отношение на тялото свят и вътрешната подредба на възприемане на реалността. Така тя не само предава информация за света отвън, но и своите емоционални и ментални модели. По този начин детето се научава на цялата палитра от чувства и състояния, като се започне от страхът, несигурността, гневът, самосъжалението и се стигне до радостта, мира, любовта, състраданието, позитивната нагласа към живота, чувството за красота. Затова майката трябва да проявява особена бдителност по време на бременността за всички свои мисли, желания и чувства и да поддържа позитивно отношение към живота, да бъде това, което би искала да бъдат нейните деца.

Осигурете си спокойна и изпълнена с приятни емоции бременност!

Пренаталното възпитание се случва независимо дали майката участва в него съзнателно или не. Ако бъдещата майка осъзнае, че като преживява положителни емоции и съзнателно работи върху изграждане на своя характер по време на бременността, ще даде найдобрия старт на своето бебе!

Повече информация за нашата дейност може да получите като разгледате и другите секции на нашия сайт.
За записване на часове /09:30-16:30/: 052/555-567
За безплатни консултации с д-р М. Давидков между 17:00-18:00 можете да използвате тел: 0888/376-382 или email: drmariodavidkov@abv.bg