Репродуктивна медицина


  • ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ
   • За жената
    Кръвна картина, коагулационен статус, HIV, Hepatitis B/C, Chlamydia, вагинален секрет, цитологично изследване на маточната шийка, FSH-LH-Prolactin на 3-ти ден от менструалния цикъл, „цветна“ снимка (хистеросалпингография) на маточната кухина и маточните тръби и/или лапароскопия със запис на операцията, антиспермални антитела. Подготовката за ин витро започва от предходния менструален цикъл с прием на противозачатъчни от 5-ти ден или на гестагени от 15-ти ден. На 20-ти ден започва приема на Аспирин и Преднизолон, извършва се пробния трансфер, който ни дава информация за цервикалния канал и маточната кухина и започва инжектирането на гонадотропин релизинг хормон агонисти при жените, които ще бъдат стимулирани по т.нар. дълъг протокол.
   • За мъжа
    HIV, Hepatitis B/C, Chlamydia, спермограма след тридневно въздържание (от нашата болница).
  • Вътрематочна инсеминация
   ivf-sector-02-001 ivf-sector-02-002
   Процедурата започва със стимулация на яйчниците. Задължително е получаването на поне един фоликул с размери над 17 мм. Желателно е да има по един такъв фоликул във всеки яйчник. Предизвиква се овулация и предварително пречистените и капацитирани сперматозоиди се поставят в кухината на матката с помощта на фин катетър.
   ЗАБЕЛЕЖКА: Тази манипулация няма нищо общо с т.нар. „инсеминации“, прилагани масово извън ин витро центровете в страната, придружени с болки, инфекции и други усложнения и имащи съмнителен ефект поради използването на необработени сперматозоиди и поради липсата на предварителна стимулация на овулацията.

 

  • IVF (Ин витро оплождане)
   Включва хормонална стимулация на яйчниците с цел производство на повече яйцеклетки. Нарастването на фоликулите (мехурчетата съдържащи яйцеклетки) се проследява с ултразвукова техника, докато те достигнат определена големина. Аспирацията на яйцеклетки от яйчниците се осъществява през влагалището, чрез пункция на зрелите фоликули с вакуумно-аспирационна система. Манипулацията се извършва с анестезия и е неболезнена. Извадените яйцеклетки се инсеминират в микрокапчици от хранителна среда с предварително приготвени по специален начин сперматозоиди на партньора. Яйцеклетките и сперматозоидите се инкубират при специални условия за да могат да се оплодят и получат ембриони. Ембрионите се оценяват във всеки етап на тяхното нарастване и след сумарна прецизна оценка се избират до три от тях, които се трансферират в матката на жената между третия и петия ден. Останалите качествени ембриони, по желание на пациентката, могат да бъдат замразени и използвани на по-късни етапи.

 

  • ICSI (Инжектиране на един сперматозоид в яйцеклетката)
   ivf-sector-04-001 ivf-sector-04-002 ivf-sector-04-003
   Това е една от най-новите технологии за лечение на стерилитета. Тя се прилага когато: 

   1. Причина за безплодието е мъжкият фактор;
   2. Не се регистрира оплождане при ин витро техниката;
   3. Съществуват имунологични причини за стерилитет от страна на жената или мъжа;

   При тази манипулация се извършва стимулация на овулацията и аспирация на яйцеклетки както при ин витро оплождането. Разликата е в това, че във всяка яйцеклетка се микроинжектира по един сперматозоид със специална микроманипулационна техника. След това процедурата продължава както при ин витро. На практика може да се използва сперматозоид с всякакво качество и форма, от всеки отдел на мъжкия репродуктивен тракт. Единственият критерий за употребата на сперматозоида е да е жив. От тестиса или епидидима на мъже, които нямат сперматозоиди в еякулата (azoospermia), могат да се вземат незрели сперматозоиди, които да се използват за ICSI. В настоящия момент ICSI е толкова често срещана процедура, че се превърна в техника на избор за инсеминация.

 

  • TESE (Екстракция на сперматозоиди от тестиса на партньора)
   Тази манипулация се прилага при липса на сперматозоиди в еякулата на мъжа – азооспермия. Извършва се диагностично TESE, при което под местна анестезия се взима тъкан от тестиса, в която се търсят сперматозоиди. Ако резултатът е положителен, жената може да се планира за стимулация на яйчниците и аспирация на яйцеклетки. Яйцеклетките се инжектират (ICSI) с изолираните, при повторната биопсия на тестиса, сперматозоиди. Получените ембриони се трансферират или замразяват. В редки случаи при диагностичното TESE се изолират голям брой сравнително качествени сперматозоиди, което позволява тяхното замразяване и използване на по-късен етап. При тези случаи втората биопсия на тестисите може да отпадне.

 

  • Оплождане (Събиране и оплождане на яйцеклетки)
   Day 2 embr. test ( + ) Day 2 embryos test ( - ) Day 3 embryos test ( + ) Day 3 embryos test ( - ) Day 5 embryos ( - ) DOB:1973 ICSI Day 5 embryos ( - ) DOB:1973 ICSI
   Контейнерите с аспирирана фоликуларна течност се отнасят в ембриологичната лаборатория, където се извършва идентифицирането на яйцеклетките, оценката им и подготовката за инсеминация (оплождане). Инсеминират се всички яйцеклетки с цел осигуряване на максимално голям брой ембриони, от които да се избира за последващия трансфер. Към всяка от яйцеклетките се добавя определено количество от предварително подготвената сперма. Яйцеклетките стоят в контролирани лабораторни условия и след 18 h се оценяват за налични белези на оплождане. При липса на оплодени яйцеклетки се извършва ICSI – инжектиране на 1 сперматозоид в 1 яйцеклетка. Оплодените яйцеклетки се развиват в инкубатор между 2 и 5 дни преди да се поставят в матката на пациентката. Според желанието на пациентите и при наличие на достатъчен брой оплодени яйцеклетки, някои от тях могат да бъдат замразени и използвани в бъдеще.

 

  • Аспирация (Пункция на яйчниците и аспирация на яйцеклетки)
   Тази манипулация се извършва под венозна анестезия (обезболяване). Всеки зрял фоликул се пунктира със специална игла, под ултразвуков контрол, като първо се пробива влагалищната стена. Фоликуларната течност се аспирира в контейнери за събиране на яйцеклетки. Процедурата е със средна продължителност 20-30 min. Възможните усложнения са както при всяка оперативна коремна интервенция.

 

  • Хиперстимулация (Контролирана хиперстимулация)
   Контролираната хиперстимулация се осъществява с приложението на фоликулстимулиращи хормони. Цели се развитието на множество фоликули* (оптималният брой е около 15). Растежа на фоликулите се проследява чрез трансвагинални ултразвукови изследвания (фоликулометрии). В някои случаи яйчниците реагират много бурно на фоликулстимулиращия хормон, при което стартира нарастването на много голям брой фоликули (над 25), което е предпоставка за възникването на овариален хиперстимулационен синдром (ОХСС). Особено предразположени към ОХСС са пациентките с микрополикистозни яйчници. Реакцията на яйчниците към фоликулстимулиращия хормон и коригирането на дозата му се определя чрез фоликулометрия и изследване на Estradiol.* фоликул: „мехурче“ на яйчника, изпълнено с течност и съдържащо яйцеклетка.

 

  • Замразяване на ембриони
   Основното изискване при тази манипулация е минимално увреждане на клетките по време на замразяването и размразяването. Това се постига чрез употребата на криопротектанти, които дехидратират клетките и по този начин се избягва кристализацията на вътреклетъчната вода. Останалите след ембриотрансфер качествени ембриони могат да бъдат замразени и съхранени до пет години.

 

  • Замразяване на сперматозоиди
   Манипулацията е същата както при замразяване на ембриони. Съхранението на замразеният материал е също до пет години.

 

  • FET (Ембриотрансфер на замразени ембриони)
   Трансферът на замразени ембриони може да се изпълни или в хода на естествения менструален цикъл на жената или след предварителна хормонална терапия. Размразяването на ембрионите се осъществявя в деня на трансфера, който технически не се различава от стандартния.

 

  • Assisted hatching (Микроманипулационна техника улесняваща имплантацията на трансферираните ембриони)
   Ембрионите имат две обвивки: клетъчна мембрана и зона пелуцида. Зона пелуцида е външната обвивка и нейната роля е да предпазва ембриона до петия ден от неговото развитие. Между петия и шестия ден от развитието на ембриона получен при естествено оплождане, тази зона се саморазгражда за да може ембрионът да излезе от нея и да се имплантира (вгради) в маточната лигавица. Установено е, че ембрионите получени при IVF и ICSI, особено на жени над 35-37 години, са с по-твърди външни обвивки от тези на естествено получените ембриони. Затова през последните години, водещите центрове в света започнаха да прилагат различни техники за подпомагане саморазграждането на външната мембрана преди ембриотрансфера. Това се постига чрез лазерно или механично пунктиране (пробождане) на обвивките.

 

  • Embryotransfer-ET (Ембриотрансфер)
   Обикновено ембрионите се трансферират (прехвърлят) в маточната кухина на 3 или на 5 ден от развитието им. Предпочитан е трансферът на 5 ден, когато ембрионът е в стадий бластоциста, защото от една страна шансовете за забременяване са по-високи, а от друга е намалена възможността за многоплодна бременност. Ембрионите се трансферират в матката чрез тънка тръбичка (катетър). Процедурата е неболезнена и не изисква анестезия. Броя на трансферираните ембриони се определя от конкретните обстоятелства. Пациентката остава на гинекологичния стол за 1 h. Тестът за бременност позитивира около 14 дни след трансфера.

 

  • Подготовка на сперма
   ivf-sector-14-001 ivf-sector-14-002
   Пробата семенна течност се получава чрез мастурбация в деня на пункцията на яйчниците. Препоръчва се въздържание от еякулация (полови контакти) за период от 3 до 5 дни, преди даването на пробата. В IVF лабораторията спермата се капацитира, което цели както отстраняването на примесите и негодните сперматозоиди, така и стимулирането на подбраните качествени сперматозоиди.

 

Полезна информация (Медикаменти)

Синтетични аналози (агонисти) на гонадотропин-релизинг хормона (GnRH). Блокира секрецията на фоликулстимулиращия (FSH) и лутеинизиращия (LH) хормон. Triptorelin (Decapeptyl ), 0.1mg, Dipherelin 0.1mg.

Антагонисти на гонадотропин-релизинг хормона (GnRH). Блокира секрецията на фоликулстимулиращия (FSH) и лутеинизиращия (LH) хормон. Блокира преждевременното повишение на LH, което би довело до преждевременно пукване на фоликулите. Ganirelix (Orgalutran) 0.25 mg.

Рекомбинантен фоликулстимулиращ хормон (r-FSH). Стимулира растежа и узряването на фоликулите, в резултат на което се повишава продукцията на естрогени. С това се стимулира пролиферацията на ендометриума и става възможна нидацията на ембриона. Puregon 50 IU, 100 IU, Gonal F 75 IU, 150 IU.

Човешки хорион-гонадотропин (HCG). Подпомага узряването на фоликула и осъществяването на овулация. Стимулира продукцията на прогестерон от corpus luteum. Pregnyl 1500 IU, 5000 IU.

Рекомбинантен човешки хорион-гонадотропин (r-HCG). Подпомага узряването на фоликула и осъществяването на овулация. Стимулира продукцията на прогестерон от corpus luteum. Choriogonadotropin alfa (Ovitrelle) 250 mcg.

АКО СИ ЖЕНА, КОЯТО:

 • има неуспешни опити за забременяване;
 • има спонтанни, хабитуални и др.аборти;
 • е на възраст над 35 години и не е раждала;
 • има диагностициран първичен или вторичен стерилитет;
 • търси висококвалифирани специалисти за извършване на Асистирани репродуктивни технологии;
 • търси съчетание на луксозна и чиста среда с висок професионализъм;

СИ ПОПАДНАЛА НА ПРАВИЛНОТО МЯСТО!

КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИШ?

 • правилна предварителна диагностика за всеки индивидуален случай, осигуряваща адекватно последващо поведение в схемата на АРТ;
 • Минимизиране на усложненията и осигуряване на нисък риск при извършените процедури;
 • Висококвалифицирани специалисти с опит, изграждан на базата на квалификацията;
 • Съвременна апаратура от висок клас.