Диагностика на бременността


В медицински център „Марио Давидков“ вие ще получите високоспециализиран качествен пренатален скрининг за проследяване на целия период на бременността.

 • Превантивна профилактика на физическото развитие на бременността за намаляване на риска от анатомични дефекти през периода на органогенезата (6-14г.с.) – изграждане на индивидуална програма за всеки конкретен случай
 • Висококвалифицирана ултразвукова диагностика на бременността от ранните етапи на нейното развитие – фетална морфология, 3D и 4D, фетална ехокардиография /специализирана диагностика на сърцето на плода за установяване на аномалии/.
 • Биохимичен скрининг за установяване на риск за хромозомни аномалии/синдром на Даун, Едуардс, Патау и др. Консултация на комбинирания риск.
 • Поведение и прогноза относно необходимостта от специализирани инвазивни манипулации – амниоцентеза, хорионбиопсия, както и най-модерните неинвазивни тестове за изследване на фетална ДНК.
 • Високоспециализирана диагностика на маточна шийка за предракови и ракови образования, както и за риск от преждевременно раждане.
 • Кардиотокография – запис на сърдечната дейност на плода
 • Кардиотокографията дава информация относно вътреутробното състояние на плода. Извършва се в напредналите етапи на бременността.
 • Съвременна Доплер диагностика и прогноза за своевременно прецизно родоразрешение на рискови случаи, свързани с прееклампсия на майката и ретардация на плода
 • Пренатална и фетална диагностика на бременността и нейните отклонения

ЕХОГРАФСКА ДИАГНОСТИКА

Методът – ехографска диагностика, наричан още ехография, ехоскопия, УЗД, ултразвук, ехографска томография и т.н., е известен от много отдавна.

Aпаратите, наричани видеозон, видозон, ехограф, ултразвук, са едно и също нещо, с което се извършва ехографска диагностика, посредством техните накрайници (наричани сонди или трансдюсери), които излъчват ултразвукови лъчи.

ТЕЗИ ЛЪЧИ СА БЕЗВРЕДНИ ЗА ТЪКАНИТЕ НА МАЙКАТА И БЕБЕТО И НЯМА НИТО ЕДНА СТАТИСТИКА В СВЕТОВЕН МАЩАБ, ОПРОВЕРГАВАЩА ГОРЕИЗЛОЖЕНОТО. ТОВА Е ПРИЧИНАТА ПОСТОЯННО УСЪВЪРШЕНСТВАЩАТА СЕ АПАРАТУРА ДА ПОСТИГА И ПО-ЯСЕН ОБРАЗ (РЕЗОЛЮЦИЯ, ЧУВСТВИТЕЛНОСТ, ПО-ВИСОК БРОЙ КАНАЛИ), КОЕТО ПОЗВОЛЯВА ПО-ДОБРА ПРЕЦИЗНОСТ В ДИАГНОСТИЦИРАНЕТО НА МАЛКИТЕ ОБЕКТИ ПРИ НАЧАЛНА БРЕМЕННОСТ.

ЦЕЛТА НА СЪВРЕМЕННИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ Е ДА ПОСТИГНАТ, ЧРЕЗ АБСОЛЮТНА БЕЗВРЕДНОСТ НА ултразвуковите лъчи, ЕДНАКВА ДЕТАЙЛНОСТ И ТОЧНОСТ, КАКТО ПРИ НЕ ДОТАМ БЕЗВРЕДНИТЕ КОМПЮТЪР-ТОМОГРАФСКО И ЯДРЕНО-МАГНИТНО РЕЗОНАНСНО ИЗСЛЕДВАНЕ. ТЕЗИ ПОСТИЖЕНИЯ ОСИГУРЯВАТ КОМФОРТ И ОПТИМАЛНА ИЗЯВА НА КАЧЕСТВАТА НА ЕХОГРАФИСТИТЕ ОТ ВИСОК КЛАС В СВЕТОВЕН МАЩАБ.

Всеки наш преглед, при нов пациент за диагностика на бременността и нейните отклонения, протича с първоначална 10-минутна анкета. С всяка изминала година ние установяваме, че загубеното време при тези консултации не е напразно. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАКТИКИ КАТО НАШАТА, В БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАГОВОРИ ЗА ФЕТАЛЕН СКРИНИНГ; ПАЦИЕНТЪТ РАЗБРА, ЧЕ ОЦЕНЯВАНЕТО ЧРЕЗ УЛТРАЗВУК В VIII ЛМ Е БЕЗСМИСЛЕНО И КЪСНО, ИЗВЪРШВАНО ЗА ПЪРВИ ПЪТ В КОНКРЕТНАТА БРЕМЕННОСТ. Радостно е, че за сравнително кратък период от време бъдещите майки, посещаващи практиката ни, знаят, че психоемоционалният комфорт се осигурява от прецизната диагностика, която осигуряваме. Висококвалифицираната диагностика на бременността и нейните отклонения се извършва от клиницисти-диагностици в областта АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ. Броят на тези специалисти, както в България, така и във всяка една европейска държава, е доволно малък, но напълно достатъчен. Липсата на ясни правила и закони (които се надяваме след 2007г. да бъдат утвърдени) са причини за все още високия % на бебета, родени с малформации, както и закъснялото диагностициране на случаи по типа „БАЛКАНСКИ ЗАПУСНАТ СЛУЧАЙ“. Причината в нашето съсловие: Може да се говори за опит, само когато имаш достатъчна квалификация (над 5 000 диференцирани часа пренатална диагностика).

УЛТРАЗВУКОВ СКРИНИНГ

Въпросите и отговорите са само два:

КАКВО ОЗНАЧАВА ПОЗИТИВНИЯТ ТЕСТ ЗА БРЕМЕННОСТ?

ОТГОВОР: Почти 100%-на бременност, без да се уточнява къде се намира тя – в матката или извън нея.

КАКВО Е СЪВРЕМЕННОТО ПОВЕДЕНИЕ В ТАКЪВ СЛУЧАЙ?

ОТГОВОР: Да попадна в практиката на пренатален диагностик от висок клас.

Това е достатъчна информация, благодарение на която нашата практика може да ви осигури:

Прецизна диагностика на вътрематочна бременност или при налична извънматочна такава, правилният път за навременното й отстраняване (над 90% от случаите по безкръвен лапароскопски микроинвазивен метод).

Чрез диагностиката, която получавате ние определяме вашето зачеване плюс-минус 2 дни и предотвратява всички възможни последствия от съответните неточности. Оценката на адекватните размери на матката; липсата на анатомични дефекти; ракови или предракови образувания на вътрешните гениталии; яйникът, от който е осъществена овулацията, ни дават възможност да профилактираме доносването на началната бременност. Прецизно извършената навременна диагностика, с или без медикаментозна подкрепа, ще ви осигури адекватното поведение и прогноза.

Стигнахме до истинската профилактика: ЕДИНСТВЕНО ПОСЕЩЕНИЕТО ВИ ПРИ НАС СЪС СТИСНАТ ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА БРЕМЕННОСТ може да ви осигури информация относно:

 • кога започва органогенезата на бременността
 • кога завършва органогенезата
 • как и кога да предпазим ембриона от тератогенните вируси, медикаменти и др. вредни въздействия.

Приема на фолиева киселина е най-ефективен до 28-ия ден от зачеването. Всички бъдещи майки, които извършват профилактика на половата система при нас, месец преди планиране на бременност, започват употребата на фолиева киселина (4мг ежедневно). Единствено уточнението на диетичния режим, физическото натоварване, адекватния медикаментозен подход и знанията относно това как трябва да се чувства бременната жена в този най-важен за бременността период, могат да осигурят психоемоционалния комфорт и извършването на навременни консултации с нас.