Неточна диагноза?


В практиката ни попада пациент на средна възраст, искащ от нас експертна оценка, относно диагностика на маточната шийка. Причина: цитонамазка, определена като тест PAP IIIA група. При прецизно извършената колпоскопия (микроскопия на вагиналната част на маточната шийка), извършвана със специална апаратура, се установи липса на ракова промяна на повърхността. При насочената оценка, поради установената липса на предракови промени, обясняващи цитологичния отговор, се назначи вагинална ехографска диагностика на малък таз. С последната се установи липсата на предракови промени на яйчници, матка и лигавица (в рамките на стандартния скрининг), но се визуализира причината за съмнителната цитонамазка. Наличните променени клетки, притеснили оценяващите цитонамазката и в последствие пациента, се оказаха предракова промяна в канала на маточната шийка. При подробната ехографска оценка се насочихме към работна диагноза: доброкачествена формация по типа на малък миомен възел в канала на маточната шийка. Вероятно последният е осигурил въпросните съмнителни клетки при насляпо взетата в дълбочина цитонамазка.

Прилагаме необходимите кадри за въпросния случай със съответните пояснения:

туморна формация drmariodavidkov-publication-0001-02 drmariodavidkov-publication-0001-03

Какво направихме?

Спестявайки много нерви, средства и време, избягвайки излишната оперативна интервенция, която често инвалидизира пациента, отстранихме без усложнения туморната формация. Резултатът от последващата хистология беше: доброкачествен (миомен) възел, изхождащ от канала на маточната шийка.

При липса на прецизност в над 80% от случаите се отстранява матката или се пропуска злокачественият вариант на подобни находки.
drmariodavidkov-publication-0001-04