Стресът по време на бременност


 

Безспорно бременността е период, в който много неща се променят- тялото, емоциите, живота на семейството… Можете да приветствате тези промени, но те могат да създадат и известно напрежение у бъдещата майка.

Усещането за стрес е често срещано по време на бременност, но твърде високите нива са свързани със значителен дискомфорт (например проблеми със съня, главоболие, загуба или увеличаване на апетита).

Хроничният стрес може да създаде и здравословни проблеми като високо кръвно налягане или да увеличи риска от преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло. От друга страна, тези бебета са изложени на повишен риск от здравословни проблеми.

Какво причинява стрес по време на бременност?

Причините за стреса са различни за всяка жена, но има някои често срещани причини по време на бременност:

-дискомфорт по време на бременността като гадене, умора или болки в гърба.

-промяна в хормоните, която може да причини промени в настроенията на жената. Те понякога възпрепятстват ефективното справяне със стреса.

– притеснения относно раждането и грижите за бебето (Дали ще съм добър родител?)

Какви видове стрес могат да причинят проблеми с бременността?

Не всеки стрес е лош. Когато е в малки дози, може да ви помогне да се справите с нови предизвикателства в ежедневието без да води до проблеми с бременността.

За разлика от него, силният и хроничен стрес може да допринесе за спад на имунната система, инфекции, а понякога и преждевременно раждане. Въпреки това, повечето жени, които са под сериозен стрес по време на бременност, имат здрави бебета (например раждали са се здрави деца и по време на война). Но бъдете внимателни, ако:

-Преживявате развод, сериозно заболяване или смърт в семейството, загуба на работа или дом.

-Сте под дълготраен стрес, причинен от финансови и здравословни проблеми или депресия. Последната е състояние, при което силните чувства на тъга продължават дълъг период от време и пречат на човек да води нормален живот.

-Изживявате стрес, свързан с бременността. Някои жени се притесняват от спонтанен аборт, от здравословното състояние на бебето си или от това как ще се справят с раждането и дали ще бъдат добри майки.

Стресът също може да повлияе на начина, по който реагирате на определени ситуации. Някои жени пушат цигари, пият алкохол, което от своя страна може да доведе до проблеми с бременността.

Могат ли високите нива на стреса по време на бременност да навредят на детето ви по-късно в живота?

Някои проучвания показват, че високите нива на стрес по време на бременност могат да причинят определени проблеми в детството като например проблеми с вниманието или страхове. Възможно е стресът да повлияе на развитието на имунната система.

Как може да намалите стреса по време на бременност?

Ето някои начини за намаляване на стреса:

-Говорете с партньора си, с роднини или приятели относно това, което изпитвате. Поискайте помощ от хора, на които имате доверие.

-Яжте здравословни храни и спортувайте (доколко това е възможно, обсъдете с вашия гинеколог). Спортът намалява стреса и също така помага за предотвратяване на дискомфорта.

-Намалете дейностите, които не е нужно да извършвате.

-Опитайте релаксиращи техники като йога или медитация.

Ако смятате, че изживявате сериозен стрес по време на бременността си, свържете се с нашия психолог за консултация.